Joululahja työnantajalta – onko lahjasta maksettava veroa?

Joulu lähestyy ja monilla työpaikoilla annetaan työntekijöille joululahjoja. Tyypillinen verovapaa joululahja on herkkukori, konjakkipullo, viinipullo, pääsylippu esimerkiksi työnantajan valitsemaan konserttiin tai teatterinäytökseen tai enintään 100 euroa maksava esine.

Verovapaan lahjan edellytykset ja rajat

Verovapaaksi hyväksyttävän joululahjan arvo voi siis olla enintään 100 euroa. Verovapauden edellytyksen on, että kaikki työntekijät saavat samanlaisen lahjan.

Työntekijä voi myös valita lahjansa useammasta samanarvoisesta työnantajan osoittamasta lahjavaihtoehdosta.

Verovapaan lahjan arvo koskee koko vuotta

Jos työntekijät ovat saaneet vaikkapa keväällä 30 euron muun vähäisen verovapaan lahjan, pienentää tämä aikaisemmin annettu lahja verovapaan joululahjan enimmäisarvoa.

Työntekijälle annettua merkkipäivälahjaa, kuten 40-, 50- tai 60-vuotislahjaa, häälahjaa tai pitkäaikaisesta palveluksesta annettua lahjaa ei kuitenkaan oteta huomioon, kun lahjojen yhteismäärää lasketaan.

Mikä lahja lasketaan verotettavaksi palkaksi?

Jouluraha tai joulubonus on palkkaa kuten yksilöimätön lahjakorttikin. Niistä pitää maksaa veroa samalla tavalla kuin palkastakin.

Joululahjaksi annettu lahjakortti on verovapaa, jos seuraavat viisi edellytystä täyttyvät:

  1. Lahja annetaan koko henkilökunnalle
  2. Lahjakortin arvo on enintään 100 euroa
  3. Lahjakortti on henkilökohtainen eli nimetylle työntekijälle annettu
  4. Työnantaja on rajannut lahjakortin käyttökohteen tietystä paikasta hankittavaan esineeseen tai palveluun, eikä lahjakortilla voi hankkia muuta. Lahjakortti voi oikeuttaa valitsemaan tuotteen tai palvelun useiden tuotteiden tai palveluiden joukosta
  5. Lahjakorttia ei voi muuttaa rahaksi

 

Anna virtuaaliassarin auttaa!

Jos kaipaat apua muun muassa henkilöstön lahjahankintojen, lahjaideoiden tai virkistyspäivien järjestelyjen kanssa, ota yhteyttä! He hoidamme nämäkin puolestasi!

 

 

 

Lähde: Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehti